понедељак, 26. октобар 2015.

Gospodar prstenova - Dvije kule
( Lord of the rings - The two towers) 

 

 Film je baziran na knjizi JRR Tolkiena Dvije Kule iz triologije "Gospodar prstenova". Priča prati hobite Froda i Sama koji uz pomoć čudnog bića Goluma (Smeagol) idu da unište prsten moći. Zli čarobnjak Saruman sprema vojsku da napadne Rohan, kraljevstvo konjanika.



Gandalf strada u borbi protiv Balroga a družina se razdvaja u tri grupe. Frodo i Sem nastavljaju put ka Mordoru da bi uništili svemoćni prsten i Saurona. Jedne noći napada ih Golum, koji je nekada imao prsten i sada ga želi ponovo. Frodo i Sem ga nadjačavaju i uzimaju kao vodiča ka Mordoru. Sem mu, međutim, ne veruje, i misli da će ih Golum sigurno izdati.
U međuvremenu, Aragorn, Gimli i Legolas stižu u Rohan i saznaju da su zle sile Sarumana preotele vlast kralju Teodenu. Njegova nećakinja, Eovin, veruje da Aragorn i njegovi ljudi jedini mogu da poraze Sarumana. Gandalf, koji se vratio u život, im se pridružuje i pomaže u toj borbi. Ubrzo saznaju koliko je taj izazov veliki jer se suparničke trupe sastoje od 10 000 krvoločnih stvorenja napravljenih da se bore do smrti.

Zanimljivosti

  • 2004 godine grupa psihologa je izvršila analizu Golumove ličnosti i nisu se mogli složiti oko toga da li on boluje od šizofrenije ili samo od podvojene ličnosti
  • Golum je najsavršeniji lik kompjuterske animacije u historiji kinematografije
  • Da bi snimio zvuk 10.000 zlih orkova, za vrijeme bitke u Helmovom Ponoru, redatelj Peter Jackson je snimio navijače na jednoj kriket utakmici
  • 2002 godine pokrenuta je peticija za promijenu imena filma jer je, navodno, vrijeđala žrtve terorističkog napada u New Yorku.
  • Naziv "Dvije Kule" se odnosi na kulu Orhank zlog čarobnjaka Sarumana i kulu Barad-dur zlog gospodara Saurona
 Golum
Gollum nekoć bijaše sasvim običan hobit koji se zvao Sméagol. Jednog dana njegov prijatelj, Déagol, u rijeci Anduinu pronalazi prsten. Smeagol zbog zavisti ubija svog rođaka i oduzima mu prsten, Sauronov Jedinstveni Prsten. Zbog Prstenove moći Gollum poludi i uskoro ga ostali iz njegova sela protjeruju. Odvojen od svih Smeagolu Prsten produžuje život (oko 500 godina) ali ga pretvara u biće koje mi znamo pod imenom Gollum.

Frodo Baggins

Frodo Baggins, hobit iz Okruga, postao je jedna od najslavnijih ličnosti u povijesti Međuzemlja kada je na sebe preuzeo zadatak uništiti Sauronov Prsten što bi dovelo i do uništenja samog neprijatelja. Frodo je uspio odnijeti Prsten do Klete Gore, duboko u neprijateljskoj zemlji Mordor i uništiti ga, unatoč svim opasnostima kroz koje je prošao i velikoj osobnoj žrtvi, dokazujući se kao junak jednak najslavnijim ratnicima.


Нема коментара:

Постави коментар